20 november, 2008

Romaan

Romaan on ulatuslik jutustav kirjandusteos. Tavaliselt on see kirjutatud proosavormis. Romaanile on iseloomulik mitmeplaaniline tegevus, probleemirohkus ja arvukas tegelaskond. Romaani sündmustik on keerukas ja seal kujutatakse pikka ajavahemikku.

Romaan muutus kõige populaarsemaks žanriks 19. ja 20. sajandil.

Arenguromaanid kujutavad tegelaste elu eri etappe. Juhtumusromaanid koosnevad omavahel liidetud sündmuste kirjeldustest. Võrreldes arenguromaaniga, liigutakse seal otsekui mööda pealispinda.

Mitmeköitelisi romaanisarju nimetatakse di-, tri-, tetra-, pentaloogia jne.

Mina olen lugenud seiklusromaane, kriminaalromaane, armastusromaane ja ajaloolisi romaane.

Kõige tuntum Eesti romaanikirjanik on Jaan Kross(1920-2007). Ta on oma romaanidega korduvalt esitatud Nobeli kirjanduspreemia kandidaadiks. Tuntumad teosed on "Kolme katku vahel", "Keisri hull", "Wikmani poisid".
Teine Eesti romaanikirjanik on Eduard Vilde(1865-1993). Ta oli Eesti kriitilise relismi algataja ja silmapaistev esindaja. Teosed: "Musta mantliga mees", "Kuhu päike ei paista", "Külmale maale".


Välismaa kirjanikest on kõige tuntum armastusromaanide kirjuta Inglise kirjanik Barbara Cartland(1901-2000). Teosed: "Armastus on võti", "Imeline unelm" , "Armastus pilvedes".

Teine inglise romaanikirjanik on Charles Dickens(1812-1870). Ta oli üks inglise üks suurimaid romaanikirjanikke ja sotsiaalse romaani rajaja. Romaane: "Oliver Twist", "Barnaby Rudge", "Kellad"



Kommentaare ei ole: